Opdracht 5 - superkracht (1/2)

Stel, morgen sta je op en je hebt een superkracht. Welke zou je kiezen?

Misschien een klassieker zoals kunnen vliegen of onzichtbaar worden? Of toch liever gewoon superkracht?

Zelf twijfel ik. Want er is zoveel keuze. Welke misdaad zou je kunnen voorkomen door mensen hun haren heel hard te laten groeien. Of hun nagels. Of superkracht, maar slechts in één van jouw vingers. Wat doe je dan?

Opdracht vijf gaat als volgt: het laatste drankje dat je zelf dronk, schenkt je personage een superkracht. Tof, niet? Maar een beetje overweldigend tof, want ik leid even aan keuzestress. "Ze kan in de toekomst kijken" of "ze is telepathisch", maar is dat wel creatief genoeg?

Persoonlijk - echt voor mezelf - kan ik moeilijk kiezen tussen een externe of interne superkracht. Daarmee bedoel ik eentje die de anderen beïnvloedt, of eentje die enkel mezelf raakt. Zou het niet gemakkelijk zijn om iedereen te kunnen beïnvloeden, inception- of jedi-gewijs? "Neen, voor dit brood hoeft niet betaald te worden". Maar dat zou eigenlijk een te machtige superkracht zijn, en macht corrumpeert. Dat zeggen ze toch, en het lijkt me plausibel, maar zelf heb ik er geen ervaring mee. Nog niet * cue evil laugh *

Toffer lijkt misschien andere mensen gelukkig kunnen maken. Letterlijk. Je maakt ze blij. Leuk voor jouw omgeving, toch? Alleen raakt iedereen dan misschien aan jou verslaafd en dan wordt het waarschijnlijk wat gênant. Want ja, als je ze enkel gelukkig maakt, maar niet hun omstandigheden aanpakt, is het slechts een tijdelijke high.

Soit, intern mag het iets subtieler. Allé, als je zo'n superkracht subtiel kan noemen. Supersnel zijn, zoals de Flash, moet wel handig zijn om op te ruimen. Zegt dat iets over mezelf als dat één van de eerste zaken is waar ik aan denk?

Of nog beter: alles vanaf de eerste keer goed kunnen. Dat is het summum. Wil je gitaar spelen? Pak gewoon een gitaar op en je begint te spelen. Nog nooit autogereden? Geen probleem, steek de sleutel in het contact en rij. Zou je je toch mee kunnen amuseren, niet? Of wordt de wereld dan saai? Uitdagingloos. Misschien apprecieer je de zaken die je echt (goed) kan meer als er ook zaken zijn - in mijn geval toch - die je niet kan.

Nog eentje. De laatste. Wat dacht je van de tijd te kunnen stopzetten. Alle tijd van de wereld hebben. Toffe momenten bijna oneindig kunnen laten duren. Alleen best ook even de fijne lettertjes lezen. Wie kan er nog bewegen als jij de tijd stopt, tot hoever reikt die impact? En wat als je wel nog veroudert. Ben je plots al 80, terwijl iedereen van jouw geboortejaar eigenlijk nog maar 50 is. Raar.

Nog een reden waarom ik niet kan kiezen. Iedere voordeel heeft vaak een nadeel. Dus bezin voor je kiest, of je eindigt zoals koning Midas of Tithonos (die er wel niet zelf om vroeg).

In deel twee lees je over Julia die koffie drinkt en ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Korte intro: de donkere nacht

Brouwerij Spiesschaert presents 'nieuwe brouwsessie' op 18/10

Opdracht 5 - Superkracht (2/2)